Argentina och Chile 2013

 

Argentina

Argentina är ett land på den södra delen av den sydamerikanska kontinenten. Österut har Argentina en mycket lång kuststräcka mot Atlanten. Väster om Argentina ligger Chile och i norr gränsar Argentina mot Bolivia, Paraguay, Uruguay och Brasilien.

Det bor drygt 40 miljoner invånare i Argentina. Nästan alla i landet är av ett europeiskt ursprung, främst italienskt och spanskt. Endast 5 % av befolkningen är urinvånare och de bor i marginalen av samhället och återfinns främst i de norra delarna av landet. Det officiella språket är kastilianska, eller så kallad riksspanska. Över 90 % av invånarna tillhör den romersk-katolska kyrkan. En minoritet i landet tillhör den protestantiska kyrkan.

Huvudstaden Buenos Aires ligger utmed östra kusten i landets mitt där floden Paraná rinner ut i Atlanten. Området runt Buenos Aires är det mest folktäta i landet. Här bor över 15 miljoner invånare. Landet är det mest urbaniserade i hela världen.

Runt Buenos Aires ligger Pampas, ett stort slättland som är mycket bördigt. Flera stora floder rinner genom Argentina och ut i södra Atlanten. De största är Paraná som rinner ut vid Buenos Aires och Salado del Norte. Mellan floderna ligger ett enormt träskland.

Södra området, Patagonien, är en platå som är vindpinad och ökenliknande. Sydligaste delen av landet, Eldlandet, ett våtmarksområde, är en enklav bara 50 mil från Antarktis. I de södra delarna av landet finner man också landets största sjöar Lago Argentino och Lago Vietma.

I norr breder savanner ut sig i området Chaco. Det finns även en del regnskog i området. I de västra delarna av landet finner man Anderna, landets största bergskedja som löper i nord-sydlig riktning utmed gränsen till Chile. Här finner man landets och Sydamerikas högsta topp Cerro Aconcagua som reser sig 6 962 meter över havet och det finns många fler toppar över 6 000 meter, varav vissa är vulkaner.

Argentina blev en självständig nation år 1816 efter att ha varit en spansk koloni. Landet var efter självständigheten ett politiskt instabilt land. Efter andra världskriget ledde Peron landet men en militärjunta tog över makten 1976. Sedan 1986 råder demokrati i Argentina. Landet hävdar rätten till en del av Antarktis samt Falklandsöarna som är under brittisk flagg.

Landet har en stabil ekonomi som nästan återställts efter en ekonomisk kollaps i början på 2000-talet. De flesta livnär sig på jordbruk eller djurhållning. Landet exporterar enorma mängder nötkött, ull, vete, soja och majs. Industrin är också stor med motordelar, textilindustri och matberedningsindustri som största inkomstkällor. Inkomstfördelningen i landet är ojämn och en fjärdedel av befolkningen anses fattiga. Valutan är argentinsk peso.

Kulturen i Argentina är formad av den mängd invandrare från Europa som bor i landet. I Argentina dansar man Tango och nationalsporten är fotboll.

Klimatet i Argentina är mestadels tempererat och behagligt. I de södra delarna råder ett subarktiskt klimat.

 

Till Resdagboken för Argentina.

 

Chile

Chile är ett extremt avlångt land i västra Sydamerika. Landet har en mycket lång kuststräcka mot södra Stilla havet. I norr gränsar landet mot Peru och Bolivia och i öster gränsar Chile mot Argentina. Även det avlägsna Påskön, belägen helt isolerat i Stilla Havet, tillhör Chile.

Det bor nästan 16,5 miljoner invånare i Chile. De etniska européerna och mestiserna, ett blandfolk mellan européer och indianer, utgör nästan hela befolkningen. Det finns mindre grupper av mapuche och andra urinvånare i området. 70 % av invånarna tillhör den romersk-katolska kyrkan, 15 % den evangeliska kyrkan och nästan 9 % har ingen kyrktillhörighet alls. Det officiella språket är spanska.

Huvudstaden Santiago ligger i landets central delar. Staden är en av Sydamerikas mest växande städer på det ekonomiska planet och har blivit en riktig metropol i området. Det bor drygt 6,4 miljoner invånare i Santiago. Staden grundades av spanjorerna på 1500-talet.

Chile är över 460 mil långt vilket gör landet till det längsta i världen. Men det är bara som mest 43 mil brett. Chile består till stora delar av kust och av bergskedjan Anderna. Särskilt de södra delarna av landet är bergiga. Utmed kusterna finns ett mer låglänt område. Högsta punkten i landet är Nevado Ojos del Salado som reser sig 6 880 meter över havet.

I söder finner man en hel del av landets skogar. Den centrala delen av landet består av bördig mark och en hel del av jorden är uppodlad. De norra delarna landet är mycket torra och här råder öken. I detta område finns en mängd naturresurser i form av mineraler.

Innan spanjorerna intog området styrde inkaindianerna i det norra området. De centrala och södra delarna styrdes av Mapuchefoket. Man fick sin självständighet efter nästan 300 år av kolonialt styre år 1818. Landet var under 1960-1970-talet diktatoriskt styrt. 1976 tog den ökände Pinochet över makten och han ledde landet tills en demokratisering av landet genomfördes år 1990.

Sedan 1990 har Chile haft en stadigt förbättrad ekonomi. Man har lyckats halvera fattigdomen i landet. Ekonomin bygger på utrikeshandel och man har en stor gruvnäring där man utvinner koppar, stål och andra mineraler. Man exporterar även stora mängder cement, trä och fiskprodukter. Turismen blir allt större. Valutan är chilensk peso.

Redan på medeltiden var Chile en kulturell metropol. Det arvet har man skyddat ganska väl, trots att inflytandet från spanjorerna länge var stort. Poesi och dans är viktiga kulturyttringar. Till sporterna hör fotboll och rodeo.

Klimatet i Chile är i huvudsak tempererat men då landet är mycket avlångt varierar temperaturen. Ett Medelhavsklimat råder i de centrala delarna av landet och i söder är vädret fuktigt och svalt.

 

Till Resdagboken för Chile.

 

Vi färdas på jordens yta och samtidigt i vårt inre.

Vi förundras över allt märkligt i naturen och den mänskliga kulturen.

Möten med leende, vänliga människor från många länder och med olika bakgrund stimulerar själen och ger oss glädje och harmoni. Det är besynnerligt att man kan kriga och förtrycka varandra när det är så mycket bättre att sträva gemensamt i hjälpsamhet och solidaritet.

 

Copyright 2015 © Ramnoe

Konsult webdesign Reine Torell