Båtliv

Havet är vårt öde

Under fyra år förverkligade vi vår dröm att segla på oceanen. Vi var i vår stuga i Gottskär under somrarna och nere på värmen under vinterhalvåret. Yachtieslivet överträffade våra största förväntningar och gav oss ovärderliga upplevelser och framför allt många möten med berikande människor.

 

Segling för sextio år sedan. Man ser Ramnö Kalv i bakgrunden. Pappa och jag seglar plattekan. Masten och spristången är tillverkade av björk från tomten. Seglet är ett uppsprättat madrassvar som i sin tur var tillverkat av två uppsprättade mjölsäckar.

Vagant var en Maxi 84. Vi hade skaffat en Maxi 77 år 1988 och året efter köpte vi denna båt. Som nya seglare hade vi mycket att lära. Vi gick kurser och praktiserade navigering och båthantering med vår Vagant. Under fem säsonger förde den oss till Danmark, Norge och Bohuslän. Vi stortrivdes med både båten och båtlivet. Bohuslän var härligt att uppleva från havssidan men det vi tyckte bäst om var ändå att ge sig ut på havet och upptäcka nya kuster som steg upp över horisonten. När vi seglat längs Bohuskusten och i närområdet i olika riktningar ett antal gånger kände vi att vi ville göra något annat och sålde därför båten. Vi reste två säsonger med tält och bil först till Polen, Tjeckien, Österrrike och Kroatien och sedan nästa år till Lofoten, Lappland och Finland.

Därefter köpte vi en stagsegelskonare av stål som vi hade på Öckerö. Vi arbetade med den i två år tills vi blev klara med att det var fel båt och sålde den. Behållningen var att vi lärde oss mycket om båtskötsel och att vi lärde känna Öckerö och angränsande öar.

Vår OE 32 Ramnoe skaffade vi våren 2000. Här har vi ankrat i en vik i Sydnorge när vi samma år seglade upp till Stavanger och Lysefjorden. Under fem veckor prövade vi hur båten var att segla under olika väderförhållanden och hur den var att leva och bo i. Vi stortrivdes i båten och kände oss trygga även när vi rundade Jären och Lista i hård kuling.

Under de följande två åren förberedde vi oss och båten för oceansegling. Den längsta seglingen var ner till Gottskär där vi låg en vecka under den mellanliggande sommaren. Vi hade inte bara båten och seglingen att ägna oss åt. Vi sålde också vårt hus och hjälpte Mamma Gunhild med flytt från lägenheten till äldreboende. Det var många praktiska frågor och mycket känsla med i sammanhanget.

När vi lämnade Gottskär den 7 juni 2002 för fyra år på oceanen kändes allt mycket bra och vi seglade ut med stor glädje i sinnet.Vill du veta mer om vår fina oceanseglare kan du klicka här.

 

Copyright 2015 © Ramnoe

Konsult webdesign Reine Torell